Monteur elektrotechnische installaties (mbo-niveau 2)

U werkt als monteur elektrotechnische installaties en legt leidingen aan en werkt deze weg in de muur. U sluit groepenkasten aan en plaatst wandcontactdozen. U installeert ook andere producten, zoals beveiligings- en communicatieapparatuur. Deze elektrische installaties plaatst u onder andere in woningen en bedrijfspanden. U werkt zelfstandig maar ook in een team.

Van stoplichten tot datanetwerken; in bijna elk apparaat of systeem zit wel elektrotechniek. Een monteur elektrotechnische installaties legt zowel eenvoudige als complexere elektrotechnische installaties en onderdelen daarvan aan.

Het werkveld is breed want elk gebouw, hotel, kantoorof ziekenhuis heeft elektrotechnische installaties zoals telefoon en datanetwerken, beveiligingsinstallaties etc. Uw erk zorgt ervoor dat alles werkt. 

Een diplomaroute is iets anders dan een opleiding. U volgt geen lessen maar doet meteen examen. Niet iedereen wordt toegelaten tot de examens. U wordt alleen toegelaten wanneer u voldoende praktijkervaring heeft.

 

Na inschrijving ontvangt u een inlogcode voor uw persoonlijke account en de volledige Handleiding
Monteur Elektrotechnische Installaties.

 

Het is belangrijk dat u de informatie in de handleiding goed doorneemt. De examens bestaan uit verschillende onderdelen, praktisch, schriftelijk en mondeling. In de handleiding vindt u alle informatie over de verschillende examenonderdelen.

 

Klik hier voor meer informatie over de beroepseisen, Nederlands en rekenen.

Hanleiding elektro 

Toelatingseisen

 

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U spreekt en schrijft Nederlands;
  • U voldoet aan de wettelijke toelatingseis. Klik hier voor meer informatie over vooropleiding en toelating tot mbo niveau 2. 
  • U heeft in de afgelopen 2 jaar minimaal 400 uur praktijkervaring opgedaan waarin u werkzaamheden van een monteur elektrotechnische installaties heeft uitgevoerd. U heeft voldoende ervaring met alle aspecten waar een monteur elektrotechnische installaties mee te maken krijgt.

 

Klik hier voor een omschrijving van de praktijkervaring die u nodig heeft.

 

 

                                                                                                                                                                                                                   Intake en examens

 

 

De intake

 

Tijdens het telefonische intakegesprek bepalen we of u voldoende praktijkervaring heeft met alle aspecten waar een monteur elektrotechnische installaties mee te maken krijgt. Dit is een toelatingseis voor de examens.  

Na inschrijving maken wij met u een afspraak voor de telefonische intake. Voorafgaand aan de intake vult u online een formulier in.  

Indien uit het intakegesprek blijkt dat u niet over voldoende praktijkervaring beschikt geven wij aan welke praktijkervaring u moet  aanvullen. U krijgt drie maanden de tijd om uw ervaring aan te vullen. Na deze drie maanden volgt opnieuw een intakegesprek. U krijgt maximaal één herkansing van het intakegesprek.

 

Examen deel 1: de schriftelijke examens

Examen deel 1 bestaat uit verschillende onderdelen en neemt in totaal 2 tot 2 ½ uur in beslag. U kunt voor examen deel 1 terecht op een van onze acht examenlocaties.

Naast de schriftelijke examens Nederlands en rekenen krijgt u een beroepskennisexamen. Dit examen bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen.

De vragen van het beroepskennisexamen zijn gebaseerd op een reader. Voorbeelden van onderwerpen zijn: de Wet van Ohm, rekenen met verschillende natuurkundige formules en schema’s lezen. In de handleiding voor de deelnemer vindt u een compleet voorbeeldexamen. Na inschrijving krijgt u toegang tot deze reader.

 

Examen deel 2A: praktijkexamen in Geldermalsen of Tiel

Dit examen duurt een hele dag. U krijgt op deze dag opdrachten die samenhangen met het realiseren van een nieuwe elektrische installatie en het uitbreiden van een bestaande installatie. De benodigde materialen en middelen zijn aanwezig. De examinator beoordeelt uw handelingen tijdens uw werkzaamheden.

 

Examen deel 2B: praktijkexamen in Geldermalsen of Tiel

U vervolgt uw opdrachten van examen deel 2A. Na deze observatie volgt een interview met de examinator. Tijdens dit interview gaat de examinator met u in op uw kennis, houding en vaardigheden die tijdens de observatie niet aan de orde zijn geweest. De examinator zal u vragen naar recente praktijkvoorbeelden en schema’s en tekeningen met u doornemen.

 

Praktische info

 

Startdata                                              

U kunt starten wanneer u wilt. Het hele jaar door kunt u zich inschrijven en starten met de diplomaroute. 

 

Duur                                                                                          

 

 

De duur is afhankelijk van de periode waarin u bent ingeschreven. Voor examen deel 2 en het centrale examen Nederlands bestaat een examenplanning.  Deze wordt landelijk bepaald

 

Centrale examinering

 

 

Locatie/data/ tijden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schriftelijke examens in Diemen, Roermond, Utrecht, Zaltbommel, Zoetermeer en Zutphen.

 

Locatie centrale examinering:

ROC Rivor / Beethovenstraat 22 in Tiel 

Data centrale Cito examinering:

Nederlands en rekenen 2F

  • week 3         14-1 t/m 18-01-2019
  • week 11       11-3 t/m 15-03-2019
  • week 21       20-5 t/m 24-05-2019


dag en tijd

maandag en vrijdag:
09.00 - 10.30 (Nederlands 11.30 - 13.00 (rekenen)

dinsdag, woensdag en donderdag:
11.30 - 13.00 (Nederlands) en 14.00 - 15.30 (rekenen)Nederlands lezen, luisteren, schrijven 3F:

dag en tijd

dinsdag en woensdag

  • week  5       29-01 en 30-01-2019
  • week 13      26-03 en 27-03-2019
  • week 23      04-06 en 05-06-2019


Lezen en luisteren
van 12.00 - 14.00 en schrijven  van 14.30 - 15.30 uur

 

 

Herkansen

 

 

 

Alle examenonderdelen die bepalen of u slaagt of zakt kunnen maximaal één keer herkanst worden.

Het examen Nederlands mag tweemaal herkanst worden. 

 

Kosten      

 

 

 

 

      

 

Deelname aan de totale diplomaroute kost 1500 euro*.
Voor het eerste deel van de diplomaroute (inschrijving t/m examen deel 1) zijn de kosten 250 euro, voor het tweede deel 1250 euro. U betaalt dus in twee delen.

 

*een herkansing Nederlands kost 75 euro. Deze kosten zijn niet inbegrepen. 

 

 

Tip: Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar, voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de Belastingdienst.

 

Tip: Schrijf u alleen in voor deze diplomaroute als u aan de toelatingseisen voldoet. U heeft géén recht op restitutie van de kosten (250 euro) wanneer u het eerste deel van de diplomaroute niet afmaakt. Een reden voor het niet afmaken kan zijn dat u niet wordt toegelaten tot de examens omdat uit de intakeprocedure blijkt dat u niet aan de toelatingseisen voldoet.

 

Vragen aan ons?

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 13:00 uur op telefoonnummer: 0344-656256. U kunt ook mailen naar: diplomaroute@rocrivor.nl

 

 

 

Inschrijven

Aanmelden? Klik hier om uzelf in te schrijven.

LET OP: Onderstaande informatie is geldig tot 1 aug 2016. Vanaf 1 augustus 2016 komt er een nieuwe basis: de herziene kwalificatiestructuur. Dat betekent dat we vanaf 1 augustus 2016 met nieuwe examens werken en nieuwe tarieven hanteren. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.