Secretarieel medewerker (mbo-niveau 2)

Algemeen

 

Duizendpoot, spin in het web, steunpilaar van de afdeling, het visitekaartje… De functie van secretarieel medewerker kent nogal wat ‘bijnamen’. En terecht want als secretarieel medewerker moet u van veel markten thuis zijn. Uw werk is veelomvattend; van het plannen van afspraken en behandelen van e-mails tot het voeren van een (lichte) administratie. Als de secretaresse er niet is, vergeet het dan maar!

LET OP: Onderstaande informatie is geldig tot 1 aug 2016. Vanaf 1 augustus 2016 komt er een nieuwe basis: de herziene kwalificatiestructuur. Dat betekent dat we vanaf 1 augustus 2016 met nieuwe examens werken en nieuwe tarieven hanteren. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Een diplomaroute is iets anders dan een opleiding. U volgt geen lessen maar doet meteen examen. Niet iedereen wordt toegelaten tot de examens. U wordt alleen toegelaten wanneer u voldoende praktijkervaring heeft.

 

Na inschrijving ontvangt u een inlogcode van N@tschool en de volledige Handleiding Secretarieel Medewerker.

 

Het is belangrijk dat u de informatie in de handleiding goed doorneemt. De examens bestaan uit verschillende onderdelen, praktisch, schriftelijk en mondeling.

 

In de handleiding vindt u alle informatie over de verschillende examenonderdelen. Klik hier voor meer informatie over de beroepseisen en rekenen.

Handleiding deelnemer SAM

Toelatingseisen

 

  • U bent 21 jaar of ouder.
  • U voldoet aan de wettelijke toelatingseis. Klik hier voor meer informatie over vooropleiding en toelating tot mbo niveau 2.
  • U spreekt en schrijft Nederlands; U heeft in de afgelopen 2 jaar minimaal 400 uur praktijkervaring opgedaan waarin u werkzaamheden van een secretarieel medewerker heeft uitgevoerd.
  • U heeft voldoende ervaring met alle aspecten waar een secretarieel medewerker mee te maken krijgt. Klik hier voor een omschrijving van de praktijkervaring die u nodig heeft. 

 

 

Intake en examens

 

Schema breder

 

 

De intake

 

Tijdens het telefonische intakegesprek bepalen we of u voldoende praktijkervaring heeft met alle aspecten waar een secretarieel medewerker mee te maken krijgt. Dit is een toelatingseis voor de examens.

 

Na inschrijving maken wij met u een afspraak voor de telefonische intake. Voorafgaand aan de intake vult u online een formulier in.

 

Indien uit het intakegesprek blijkt dat u niet over voldoende praktijkervaring beschikt geven wij aan welke praktijkervaring u moet  aanvullen. U krijgt drie maanden de tijd om uw ervaring aan te vullen. Na deze drie maanden volgt opnieuw een intakegesprek. U krijgt maximaal één herkansing van het intakegesprek.

 

Examen deel 1: de schriftelijke examens

 

Examen deel 1 bestaat uit verschillende onderdelen en neemt in totaal ongeveer 3 uur in beslag. U kunt voor examen deel 1 terecht op een van onze acht examenlocaties.

 

Naast de schriftelijke examens Nederlands, Engels en rekenen krijgt u een beroepskennisexamen. Dit examen bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. De meeste vragen van het beroepskennisexamen zijn gebaseerd op onze reader secretarieel medewerker. Na inschrijving krijgt u toegang tot deze reader.

 

Examen deel 2: praktijkexamen

 

Examen deel 2 is op uw werkplek. Voorwaarde is dat uw werkplek in Nederland is (uitgezonderd Waddeneilanden) en dat uw werkgever toestemming heeft gegeven dat een examinator u komt beoordelen.

 

Tijdens het praktijkexamen gaat een examinator mee naar uw werkplek om u gedurende twee uur te observeren in de praktijk. Tijdens deze twee uur  moet u een aantal voorgeschreven opdrachten uitvoeren. Bijvoorbeeld telefoongesprekken afhandelen en correspondentie verzorgen.

 

Na deze observatie en enkele praktijkopdrachten volgt een interview met de examinator. Tijdens dit interview gaat de examinator met u in op uw kennis, houding en vaardigheden die tijdens de observatie niet aan de orde zijn geweest. De examinator zal u vragen naar recente praktijkvoorbeelden. In examen deel 2 voert u ook de mondelinge examens Nederlands en Engels uit.

 

Let op: Heeft u een geschikte werkplek voor het praktijkexamen? Dit hoeft geen betaalde werkplek te zijn. Een stageplek of een plek waar u vrijwilligerswerk doet kan ook volstaan. Een geschikte werplek voor het examen houdt in ieder geval in dat:

·       een leidinggevende gedurende een half uur aanwezig en beschikbaar is.

·       u telefoongesprekken  kunt beantwoorden.

·       u bezoekers kunt ontvangen.

 

 

Praktische info

 

Startdata                                              

U kunt starten wanneer u wilt. Het hele jaar door kunt u zich inschrijven en starten met de diplomaroute. 

 

Duur                                                                                          

 

 

De duur van de diplomaroute is afhankelijk van uw eigen tempo. U krijgt maximaal 8 maanden de tijd (gerekend vanaf het eerste examen) om de diplomaroute te doorlopen.

 

 

 

 

 

Locaties          

 

 

 

Data

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schriftelijke examens in Diemen, Hoogeveen, Roden, Roermond, Roosendaal, Utrecht, Zaltbommel, Zoetermeer en Zutphen.

 

Het centrale Cito examen Nederlands en rekenen wordt afgenomen bij ROC Rivor Beethovenstraat 22 in Tiel. 

 

 

Data centrale Cito examinering:

Nederlands lezen en luisteren 2F + rekenen 2F
Week 3 : 14 /16/17 en 18 januari
Week 11: 11 maart t/m 15 maart
Week 21: 20 mei t/m24 mei

Dag en tijd
maandag en vrijdag:
09.00 - 10.30 (Nederlands) 11.30 - 13.00 (rekenen)

dinsdag, woensdag en donderdag:
11.30 - 13.00 uur (Nederlands )en 14.00-15.30 (rekenen)

Nederlands lezen, luisteren, schrijven 3F
Week  5: 29 januari en 30 januari
Week 13: 26 maart en 27 maart
Week 23: 4 juni en 5 juni

Dag en tijd:Lezen en luisteren: 12.00 - 14.00
Schrijven: 14.30 - 15.30

 

 

Herkansen  

Alle examenonderdelen die bepalen of u slaagt of zakt kunnen maximaal één keer herkanst worden.

 

Het examen Nederlands mag tweemaal herkanst worden. 

 

Kosten            

 

Deelname aan de totale diplomaroute kost 1095 euro*.
Voor het eerste deel van de diplomaroute (inschrijving t/m examen deel 1) zijn de kosten 250 euro, voor het tweede deel 845 euro. U betaalt dus in twee delen.

 

*een herkansing Nederlands kost 75 euro. Deze kosten zijn niet inbegrepen. 

 

Tip: Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar, voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de Belastingdienst.

 

Tip: Schrijf u alleen in voor deze diplomaroute als u aan de toelatingseisen voldoet. U heeft géén recht op restitutie van de kosten (250 euro) wanneer u het eerste deel van de diplomaroute niet afmaakt. Een reden voor het niet afmaken kan zijn dat u niet wordt toegelaten tot de examens omdat uit de intakeprocedure blijkt dat u niet aan de toelatingseisen voldoet.

 

 

Vragen aan ons?

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 13:00 uur op telefoonnummer: 0344-656256. U kunt ook mailen naar: diplomaroute@rocrivor.nl

 

Download hier de brochure diplomaroute Secretarieel medewerker. 

 

 

Inschrijven

Aanmelden? Klik hier om uzelf in te schrijven.

LET OP: Onderstaande informatie is geldig tot 1 aug 2016. Vanaf 1 augustus 2016 komt er een nieuwe basis: de herziene kwalificatiestructuur. Dat betekent dat we vanaf 1 augustus 2016 met nieuwe examens werken en nieuwe tarieven hanteren. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.