Fotomateriaal Rivor Diplomaroute12
 

Blog

04 september 2014

Ik zie deelnemers zichtbaar verbeteren!

 

Lia van Loo is assessor voor twee van onze Diplomaroutes. Wij spraken met Lia over haar praktijkervaringen:

 

Ik ben al jarenlang werkzaam als assessor voor de diplomaroutes Gastouder en Helpende Zorg & Welzijn-2. Wat het werken als assessor zo leuk maakt is de afwisseling ervan. Dit werk brengt mij letterlijk overal omdat wij op locatie examineren. Van grote, professioneel opgezette organisaties tot zelfstandigen, die met veel enthousiasme en energie een deel van hun huis hebben ingericht om als gastouder te kunnen functioneren. Het is leuk om te zien hoe een gewezen manager de carrièreswitch doormaakt naar gastouder en daar voor de volle 100% voor gaat. Het is altijd weer een verrassing wat ik te zien krijg als de deur opengaat!

 

Lia One

 

Ik vind persoonlijk dat de zaken bij Diplomaroute echt goed zijn opgezet en geregeld. Daardoor kunnen we binnen de routes in een hele korte tijd de eerder opgedane kennis en ervaring beoordelen en waarderen. Bij zo’n snelle procedure is iedereen gebaat. Erkenning van ervaring, daar gaat het om bij de Diplomaroute. Door het traject worden mensen zich vaak ook meer bewust van wat ze allemaal al weten en kunnen en dat geeft velen een boost in hun zelfvertrouwen. Dat is mooi om te zien en maakt het leuk werk.

 

Ik schat dat ca. 5% de Diplomaroute niet haalt en meestal komt dat doordat men het theoretisch kader onderschat. Werkervaring is natuurlijk belangrijk, maar ontwikkelingen in het vakgebied staan niet stil. Daarbij is het belangrijk om te weten welke protocol aan de basis ligt van wat je doet, kun je uitleggen waarom iets zo moet? Mijn tip voor deelnemers aan een Diplomaroute? Denk niet dat je alles weet omdat je over de werkervaring beschikt. Lees je goed in op de aanbevolen literatuur en de protocollen van je (toekomstige) organisatie. Dan moet diplomering lukken!

 

Als ik de Diplomaroute vergelijk met andere vormen van certificering van werkervaring dan valt me op hoe duidelijk de kaders en eisen zijn. Je kunt, mits je je goed voorbereidt, relatief snel je diploma halen. Ook de taal en het rekenen worden getoetst. Dat heb je bij vrijwel alle dingen die je doet gewoon nodig. Hartstikke goed dat we ook deze onderdelen in de Diplomaroute betrekken! De Diplomaroute draagt zo bij aan de verdere professionalisering van het vakgebied.

 

De meest belangrijke reden dat deelnemers aan een Diplomaroute beginnen is om een baan te krijgen of hun baan te kunnen behouden. Vandaag de dag heb je gewoon de papieren nodig om je werk te kunnen doen en daar sta ik helemaal achter. We willen met zijn allen goede zorg, geboden door gekwalificeerde mensen. Een Diplomaroute maakt dat mogelijk. Ik zie deelnemers zichtbaar verbeteren!

0 reacties Plaats een reactie
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
  • Plaats een reactie