Fotomateriaal Rivor Diplomaroute23
 

Blog

11 juni 2014

De ZZP’er in Nederland

 

ZZP’ers, daarvan zijn er inmiddels ca. 800.000 in Nederland. Wie zijn deze mensen en wat doen ze?

ZZP3
Wat?
Een ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) wordt door verschillende instanties op verschillende manieren gedefinieerd. Het enige dat al die definities gemeen hebben is dat de ZZP'er geen personeel in dienst heeft. Wat de ZZP’er onderscheidt van een traditionele ondernemer is het feit dat ze naast hun werk ook betaalde nevenactiviteiten hebben, geen eigen bedrijfsruimte betrekken en niet werkzaam zijn in de detailhandel.

Wie?
In 2010 waren de meeste ZZP’ers hoger opgeleide mannen van middelbare leeftijd en werkzaam in de zakelijke dienstverlening en projectmanagement. Na 3,5 jaar is daar een behoorlijke verschuiving in gekomen. Anno 2014 kunnen we stellen dat de meeste ZZP’ers werkzaam zijn binnen de zorgsector. Dit kan aan de grote bezuinigingen binnen deze sector liggen. Zorgondernemingen worden gedwongen om vaste medewerkers te ontslaan, maar kunnen deze vervolgens vrij makkelijk weer inhuren op ZZP-basis.

Waarom?
Er zijn drie redenen waarom men ervoor kan kiezen om ZZP’er te worden. Eén ervan komt voort uit onvrede binnen de huidige baan, men kiest dan voor zichzelf en niet meer voor de werkgever. Het kan een noodzakelijke beslissing zijn na een gedwongen ontslag of reorganisatie zoals de hierboven genoemde zorgmedewerkers. De derde is de bewuste vrijheidskeuze en ontplooiingsdrang. Dit komt vaak voor bij jongeren en mensen in de creatieve sector.

De toekomst
Als de huidige trend zich voortzet, zal de groei in ZZP’ers alleen maar toenemen. In 1990 was 1 op de 17 mensen van de beroepsbevolking ZZP’er, in 2012 was dit er al 1 op de 10. Onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat een verdere groei van het aandeel ZZP’ers in de beroepsbevolking te verwachten is.

 

0 reacties Plaats een reactie
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
  • Plaats een reactie