Slide 01
 

Blog

14 mei 2014

Aftrek van uw studiekosten

 

  03A14628

 

Ook als u geen complete studie doet, maar wel de Rivordiplomaroute doorloopt kunt u een deel van de kosten terug krijgen van de belastingdienst. In deze blog leggen we uit hoe u een berekening kunt maken over 2014.

Het is handig om te weten dat het eigenlijk niet om aftrek van uw studiekosten, maar om aftrek van uw inkomstenbelasting gaat. Als uw fiscale partner de studiekosten betaalt kan hij/zij deze kosten ook aftrekken. U kunt uw aftrek vrij snel berekenen. Er geldt over 2013 en 2014 een drempel van €250,-. Dit betekent dat u alleen de studiekosten kunt aftrekken als deze hoger waren dan dit bedrag. U telt uw studiekosten en andere scholingsuitgaven (studieboeken bijvoorbeeld) bij elkaar op. Hiervan trekt u eventuele vergoedingen (bijvoorbeeld van uw werkgever) vanaf. Daarna trekt u de drempel van €250,- van het bedrag af. Het bedrag wat u over houdt is aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Het maximum aftrekbare bedrag is €15.000,- per jaar.

Wilt u een berekening maken over het jaar 2012 of eerder? Neem dan €500,- als drempel en trek dit bedrag af van de totale studiekosten en scholingsuitgaven.

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar zijn een aantal kostenposten die niet aftrekbaar zijn. Hieronder valt:

– rente voor studieschulden

– kosten van levensonderhoud, bijvoorbeeld huisvesting, voeding en kleding

– reis- en verblijfkosten

– kosten voor studiereizen of excursies

– kosten voor (de inrichting van) een werk- of studeerruimte

Voorbeeld: Stel dat u de Rivordiplomaroute ‘Helpende Zorg en Welzijn’ doet. Hiervan zijn de kosten €1050,-. Misschien heeft u studieboeken nodig voorafgaand aan het examen, deze kosten schatten we op €50,-. Het totaalbedrag van €1100,- minus de drempel van €250,- is €850,-. €850,- is dus aftrekbaar van uw inkomstenbelasting en tevens het bedrag dat u (mits er geen andere belastingen verrekend worden) terug krijgt van de belastingdienst.

Voor meer informatie en het doen van belastingaangifte kunt u terecht op de website van de Belastingdienst.

0 reacties Plaats een reactie
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
  • Plaats een reactie